Ивайло Иванов е новият директор на Столичния инспекторат, потвърдиха за БТА от Столичната община.

Иванов беше главен секретар на СДВР, но освободен от длъжност във връзка с насилието на антиправителствените протести през миналата година.

Ивайло Иванов: Разбрах от медиите за отстраняването ми (ВИДЕО)

Дългогодишният директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева почина в началото на юли тази година.

Гражданската инициатива „Спаси София“ определи назначаването му като „скандално, нагло, недопустимо“.

Главният секретар на МВР е освободен от длъжност

„Назначението бе направено тихомълком, което буди съмнения за задни помисли и нечисти цели. Може би Инспекторатът трябва да продължава да си затваря очите, за да могат фирми на вълци и орлета да печелят стотици милиони "почиствайки" София“, се казва в позицията на „Спаси София .



Реакция дойде и от "Демократична България". Те настояват за незабавното освобождаване на Ивайло Иванов от Столичния инспекторат.

ДБ определят действията на кмета на София Йорданка Фандъкова като "безочие, което граничи с назначаването на Делян Пеевски като председател на ДАНС".

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов също коментира назначаването на Иванов. "Директор на Столичния инспекторат не е нито милиционерска, нито пазвантска длъжност. За нея трябва експертиза, каквато новоназначеният Ивайло Иванов, уволнен неотдавна от поста главен секретар на МВР, не притежава", заяви Паргов.

"Учуден съм от кадровата политика на кмета Йорданка Фандъкова. Това назначение показва, че липсата на кадри за администрацията в Столична община е много голям проблем. Това обяснява и редицата слабости в дейността й", изтъкна той. Според него не е нормално точно Ивайло Иванов да бъде назначен за директор на Столичния инспекторат. "След всичките скандали с превишаване на правата на полицията по време на протестите миналата година, заради които Иванов беше отстранен от поста главен секретар на МВР, това назначение буди недоумение", обясни лидерът на градската организация на БСП.