риноларингоскоп
риноларингоскоп / пресцентър, ИСУЛ
Последно поколение риноларингоскоп е дарен на детското отделение "Уши-нос-гърло" в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Това съобщиха от лечебното заведение. В болницата е единственият специализиран център за вадене на чужди тела от хранопровода и дихателните органи при деца.

С помощта на миниатюрна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и без травма за пациента да огледат дихателните пътища или хранопровода, ако има съмнение, че е погълнато чуждо тяло или има друга патология, засягаща дишането. Апаратът е последно поколение и позволява това да се направи и с местна анестезия, тъй като манипулацията е бърза и не наранява меките тъкани в устата и носа. Той се включва към специална апаратура, също дарена преди няколко години от „Българската Коледа“.

Живот без болка: Мега протеза изправи на крака 71-годишен мъж в София 


Специализираният център към болницата приема около 60 деца на година, включително и съвсем малки бебета, с чужди тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология. 

Освен за вадене на чужди тела, съвременното оборудване ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането. При раждането на някои кърмачета ларинксът не е напълно развит и те изпитват затруднения при дишането. Това се проявява с характерни звуци, които силно стряскат родителите. В много от случаите състоянието до едногодишна възраст отшумява. При други деца може да продължи по-дълго, което се дължи на вродени аномалии. Тези деца страдат от недохранване и изостават в развитието си, обясниха от болницата.

"Българската Коледа" е благотворителна инициатива на президента на Република България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата, както и да подпомага лечението на деца.