Има средства за премахването на опасните детски площадки
Има средства за премахването на опасните детски площадки / снимка: Sofia Photo Agency

Ще има средства за премахването на всички опасни детски площадки в София тази година, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска по време на семинара за столичния проектобюджет 2011.

300 хил. лева са отделени за наблюдение с видеокамери в централните паркове и градини, каза още тя. Предвидени са и средства за премахването на насекоми и кърлежи, като идеята е тази година пръскането да стане непосредствено след окосяването на тревата през пролетта.

Осигурени са и средства за депониране на балирани софийски отпадъци в околните депа, освен в Цалапица, заради позицията на пловдивския кмет, обясни още Бояджийска.

3 млн. лева през тази година ще се отделят за закриване и рекултивация на втория етап на депото в Суходол, като цялата стойност на процеса е 21,7 млн. лева. Бояджийска каза още, че поетапно намалява количеството на сепарираните отпадъци в депото, като за тази година се прогнозира то да бъде 250 хил. тона.

200 хил. лева ще бъдат вложени в мини ВЕЦ-ове в София, каза зам.-кметът Минко Герджиков в отговор на общинския съветник от СДС Владимир Кисьов. По време на дебатите за обсъждането на столичния проектобюджет, Кисьов изложи и притесненията си, че не се работи по премахване на несправедливото разпределение на такса смет и настоя налогът да се плаща на количество изхвърлени отпадъци.

Герджиков обаче поясни, че за момента това няма как да се случи в София, защото столичани масово нямат адресна регистрация. Пилотно обаче са стартирали такива проекти в някои райони, допълни той.

По време на дебатите от групата на БСП поставиха на дневен ред и проблема със собствеността на "Общинска банка", проблемите със Софийска вода, забавянето на строежа на естакадите в София.