Хипопотами джуджета в софийския зоопарк (СНИМКИ)
Хипопотами джуджета в софийския зоопарк (СНИМКИ) / Софийски зоопарк

Двойка хипопотами джуджета - мъжка и женска - това е новата атракция в столичния зоопарк.

Хипопотамите джуджета са интересен и рядък вид животно. Уникалните животни са пристигнали в България на 27 май и вече могат да се видят от посетителите на зоологическата градина.

Животните са от италиански зоопарк и ще бъдат на временна експозиция за кратък период пред лятото в зала „Гиганти", където живеят и индийската слоница, белия носорог и хипопотама. Може да се видят във външното ограждение с басейн, отдясно на входа на залата.

Мъжкият е роден през март 2003 г. в Белгия, а женската, която е много привързана към водата и прекарва повече време в басейна, е родена през януари 2005 г. в Германия.

Хипопотамите джуджета, наричани още либерийски или пигмейски хипопотами, са в категория „Застрашен вид" в Световната Червена книга.

Те се срещат в африканските тропически гори на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Нощноактивни животни са и водят потаен, скрит живот сред джунглата. Те са предимно горски животни и не са толкова привързани към водата като големите си събратя.

Хранят се с плодове, тревиста растителност и клонки, които намират в гората, а не с водна растителност. Живеят сами или на малки семейни групи. Бременността трае около 200 дена и женската обикновено ражда по едно малко.

Популацията на хипопотама джудже в природата се оценява на около 3000 индивида.

Основните заплахи за вида са загуба на местообитанието, бракониерство и войните в африканските държави. В зоологически градини те се отглеждат от началото на 20-ти век и се размножават успешно.

Хипопотами джуджета в софийския зоопарк (СНИМКИ)
netinfo

Хипопотами джуджета в софийския зоопарк (СНИМКИ)
netinfo

Хипопотами джуджета в софийския зоопарк (СНИМКИ)
netinfo