Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ
Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ
32669
Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ
  • Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ

Две консервирани раннохристиянски гробници от некропола на антична Сердика бяха официално открити днес в двора на Националния исторически музей. Общо 3 гробници, датирани от 4-ти век, са били намерени в началото на 2007 г. при пресечката на ул. „Позитано" с ул. „Цар Самуил".

След археологическо проучване две от тях са укрепени, подсилени и пренесени в двора на музея. На откриването на експозицията днес присъстваха културният министър Вежди Рашидов, американският посланик Джеймс Уорлик, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Намерените гробници вероятно са били фамилни и са принадлежали на заможно семейство, тъй като са открити останки на около 17 погребани, обясниха от музея. За съхранението на културното наследството са осигурени 11 хил. лв. от бюджета на Столичната община и 38 хил. долара, спечелени по проект на Държавния департамент на САЩ - Посланически фонд за запазване на културното наследство.

Ето и какво каза американският посланик Джеймс Уорлик: „Това голямо археологическо откритие ни показва какъв велик град е била древна Сердика и говори за това, че София продължава да бъде значима поради наличието на такова голямо архитектурно наследство. Всичко това ни показва величието й".

Чрез този проект културното министерство се старае да направи музеите достъпни както за българските, така и за чуждестранните туристи, каза министър Вежди Рашидов по време на откриването:

„Това са стратегиите на музеите. Ние сме направили голям проект стратегически как да се разположат музеите. Знаете, че то касае и пространства и имоти".

Утре ще стане ясно и кой е избраният проект за софийския Лувър, каза още Рашидов. Продължават преговорите и за европейско финансиране за проекта „Сърцето на София", като за него ще са необходими 16 млн. лв.

Следващата година пък част от Ларгото ще бъде отворено за посетители и туристи, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова и допълни, че се разчита на европейски средства и за изграждането на музея на София:

„Подготвили сме проект за шест млн. лв. за довършването на музейната част на Централна баня. Надявам се следващата година да започнем да строим. Дай Боже да ни одобрят проекта".

Гробници от антична Сердика бяха открити в НИМ
netinfo