Граждани се готвят за палатков лагер пред общината заради наредбата за паркиране
Граждани се готвят за палатков лагер пред общината заради наредбата за паркиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Граждани се готвят за палатков лагер пред общината заради наредбата за паркиране
56674
Граждани се готвят за палатков лагер пред общината заради наредбата за паркиране
  • Граждани се готвят за палатков лагер пред общината заради наредбата за паркиране

С протест срещу новите правила за паркиране в София започна и днешното заседание на Столичния общински съвет. На него ще се гледа предложението да отпаднат привилегиите на общинските съветници за безплатно паркиране. Тази вечер се очаква и протестно шествие на недоволните от новата наредба.

30-ина души развяха знамена пред сградата на Столична община. Те отново настояха да се спре Наредбата за паркиране в центъра, докато се изчистят казусите по нея. Протестът се организира от партиите „Атака”, ВМРО и Facebook-групата „Не на данък паркинг”. Те настояват да няма годишна такса за живеещите в центъра на града и да има обосновка за поскъпването на синята зона.

Протестиращите обясниха, че този малък протест е подготовка за шествието тази вечер, когато ще бъде направен и палатков лагер пред сградата на общината на ул. „Московска”.

От 1 септември паркирането в идеалния център на София струва 2 лв./час, а в обособената зелена зона – 1 лев/час. По-високи са и глобите за нарушители. От 1 октомври влиза в сила и новата винетна такса за живеещите в центъра. От 70 лв. тя поскъпва на 100 лв. за широкия център и 150 лв. за живеещите в синя зона.

Днес общинския съвет ще гласува правилата да важат и за съветниците в градския парламент. Миналия четвъртък на то беше отхвърлено, защото съветниците не пожелаха да останат без привилегиите си за безплатно паркиране в центъра на града.