Граждани организираха шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!”
Граждани организираха шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!” / снимки: DarikNews.bg
Граждани организираха шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!”
68306
Граждани организираха шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!”
  • Граждани организираха шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!”

Шествие срещу ксенофобията под надслов „Внимание!Фашизъм!" се проведе в столицата. Около триста души се събраха и извървяха пътя от НДК до Съдебната палата със скандиране "Фашизмът не е мнение, а престъпление" и голям транспарант "Внимание! Омраза!".

С плакати "София не е расистки град" и "Всички сме различни, но всички сме едно" и звън на камбанки, който да събуди обществото за опасността от фашизъм, дошлите на шествието преминаха по „Витошка". Обясниха, че мотивът им е да отговорят на ескалацията на ксенофобските настроения през последните седмици, довела до многобройни случаи на физическо насилие над чужди и български граждани.

„17 години съм учила децата си да уважават българската литература и култура, да я познават из основи, но същевременно да имат уважение и към чуждата култура. В класовете съм имала българчета, турчета, ромчета, палестинчета и винаги съм се мъчела да им покажа, че те са равни пред закона и пред Господ. Аз се чувствам отговорна пред децата си да покажа своето отношение и да заклеймя всякакъв вид ксенофобия", каза една от жените на шествието.

Граждани организираха шествие под надслов Внимание Фашизъм
netinfo

„Има прекалено много заплахи, също така и действия - побой на крайнодесни организации. Някои дори ще правят патрули, за да контролират какво се случва - това е напълно нелегално. Да, трябва да се противостои на това и да се покаже, че има някакви нормални хора, които не искат това", допълни друго момиче, обявило се срещу ксенофобията.

Шествието завърши пред Съдебната палата, където се намира и прокуратурата.

„Дори и светлината, която ни изглежда бяла, е смес от цветове. Какво ще стане със светлината, ако махнем червеното, зеленото, синьото, лилавото?! Повече светлина ни е нужна!", призоваха хората на шествието.