Глобяват за непуснат климатик в градския транспорт
Глобяват за непуснат климатик в градския транспорт / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Глобяват за непуснат климатик в градския транспорт
55657
Глобяват за непуснат климатик в градския транспорт
  • Глобяват за непуснат климатик в градския транспорт

Ще се намери законов начин собствениците на имоти в центъра на София да могат да предоставят правото си на паркомясто в близост до дома си. Това е разпоредила кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според ограничение, заложено в новия текст на Наредбата за паркирането в града, право на паркомясто около домовете си ще имат само собствениците на автомобили, които са и собственици на имот в района. Така, на практика, за да получат въпросния стикер, на някои софиянци ще им се наложи да прехвърлят собствеността върху апартамента си или собствеността върху колата си.

Кметът каза, че някои от текстовете на Наредбата са твърде рестриктивни и се търсят варианти за облекчаване на процедурите.

Вече започна приемането на заявления за издаване на такива винетни стикери, а новите правила за паркиране влизат в сила от 1 септември.

Ще се намери вариант за отстъпване на правото на винетен стикер за паркиране в близост до дома и когато е готово решението, то ще бъде качено на сайта на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), каза още Фандъкова и допълни, че се търсят начини да се избегнат злоупотреби с тази възможност на предоставяне - да не се продава това право на хора, които не живеят в центъра.

Йорданка Фандъкова каза, че в приетата Наредба действително има доста рестриктивни мерки и много документи, които се изискват за издаването на винетен стикер, някои от които според нея ненужни. Въвеждат се обаче и някои облекчаващи процеса мерки.

Заявлението за винетен стикер може да се свали от интернет и ще се подава не само в първоначално обявените два пункта, а в още пет - пунктовете, в които се продават талони за Синя зона. 

Едногодишният стикер за паркиране в идеалния център на града по местоживеене ще струва 150 лв., а за по-широкия център - 100 лв. Почасовото паркиране ще бъде съответно по 2 лв./час за Синя зона и по 1 лв./час за Зелена зона.

Има заповед да се пускат климатиците във всички тролеи и автобуси на градския транспорт в София, каза още Фандъкова. Догодина 50-те нови тролея ще се движат вече, а междувременно се подготвят документи за купуването и на нови автобуси с климатици.

Йорданка Фандъкова призова да се сигнализира при непускането на климатик, за да се наложат съответните санкции.

Кметът се нае да провери колко са наложените глоби за непуснати климатици в оборудваните тролеи и автобуси на градския транспорт.