/ БТА
Общо 171 пешеходци и 66 водачи на автомобили са глобени в столицата за неправилно пресичане или отнемане на предимство на пешеходци в периода от 13 до 30 ноември.

"Препоръчваме на пешеходците да пресичат на обозначените от закона места - пешеходни пътеки, надлези, подлези, и да не изскачат на пътното платно внезапно. Преди да предприемат пресичането трябва да се огледат в двете посоки и когато са убедени, че няма опасност, тогава да пресекат", заяви Иво Биков, инспектор в отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Важно е пешеходците да са облечени с ярки дрехи, особено през тъмната част на денонощието, за да бъдат забелязани. Ако пък нямат ярки дрехи, могат да сложат светлоотразителен елемент на облеклото или чантата си, обясни инспектор Биков.

"Зима е, асфалтът е заледен, заснежен, мокър и това удължава спирачния път на автомобилите. Ако водачите не съобразяват добре скоростта, при тези условия може да се стигне до доста тежки пътнотранспортни произшествия", обясни инспекторът.

Шофьорите да са с повишено внимание при приближаване на пешеходните пътеки, да не предприемат забранени маневри и неправилни изпреварвания. Нека и да съобразяват скоростта си така че да могат да спрат, ако се наложи във всеки един момент, без да създават опасност за пешеходците и другите уязвими участници от движението, допълни той.
Марин Колев/БТА