Битката за София вече е започнала, виждаме го в гласуванията. Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Идват избори и една огромна част от колегите ни, основно от ДБ просто, не проявиха здрав разум. Нещо, което не мога да си обясня. Поставиха под риск бюджета на София, въпреки че предупреждавахме многократно и вече един месец водим преговори колко е важно да бъде приет, защото по този бюджет ще бъде бюджета, по който ще се управлява и ще съществуват, функционират всички важни системи на града през минимум следващите шест месеца. Който и да стане кмет на София, каквото и мнозинство да има в Общинския съвет ще се работи по приетия нов бюджет“, заяви председателят на СОС.

Георгиев коментира и какво е било под риск, ако бюджетът не е бил приет. „Рисковете бяха огромни. За това на работни срещи, на председателския съвет търсехме подкрепа, защото съществуваше опасност 2200 деца, които са приети в новите места в детски градини и ясли, въпреки че сградите са готови, учителите са назначени, да не можем да осигурим издръжката им, защото съгласно постановление на МС от 9 август тази година разкритите нови места през годината, издръжката им, е за сметка на общинския бюджет. Дори това не успя да убеди колегите от ДБ”, обясни той.

Гласуваха бюджета на София за 2023 г.

Председателят на СОС посочи, че предложенията на ДБ свързани с Бюджета са били приети, но впоследствие ДБ не са подкрепили Бюджета. „Поведението им е следното - много искаме ама нямаме желание“, смята той. Георгиев напомни, че Пеню Пенев от ДБ е подкрепил бюджета и посочи, че самият Пенев е признал за оказан натиск да не подкрепя бюджета.

Според него основните приоритети, за които ще бъдат вложени средствата от бюджета са за инфраструктура, за градския транспорт, за почистване на града, за чистота на атмосферния въздух, за строителство на метрото, за изграждане на канализация, за изграждане на детски площадки и др. Той отново напомни, че това не е бюджетът на Фандъкова, а на софиянци.

Георгиев поясни, че по време на дебатите по време на днешното заседание на Столичния общински съвет не е станало ясно, защо ДБ са гласували държавния бюджет с ГЕРБ, но не са направили същото с общинския такъв.

Хората се интересуват от това общинарите да се грижат за града им, колко много не се харесват едни други и колко цветущо ще се изкажат за един други няма никакво значение погледнато отгоре. Това, което се случва тези дни за пореден път показва колко е важно да сме отговорни към проблемите на града. Битката за София вече е започнала, виждаме го в гласуванията. Битката започна и тя очевидно ще бъде безкомпромисна, но за мен обаче ще е безцелна ако не е битка за идеи, експертиза и визии, а общи приказки”, каза още Георгиев. 
БГНЕС