/ Столична община
"Вие имате добри сърца и с каузите, които подкрепяте, правите града ни по-добър" .

Това каза кметът Фандъкова по време на церемонията за награждаване на Ученическите съвети с най-добри благотворителни инициативи през годината. Тя благодарност на всички
Ученически съвети за кампаниите, които са реализирали, и за гражданската активност, и им пожела успешно присъствено обучение през следващата календарна година. На събитието присъства и зам.-кметът Мирослав Боршош.

Столичната община ще осигури финансова и логистична подкрепа за сцените на открито

Първо място в конкурса „Инициатива с висока обществена значимост“ спечелиха учениците от Първа английска езикова гимназия - за кампанията „Вземи книга - Дари книга“.

В тяхната инициатива за  обмен на книги са се включили ученици, учители, родители и са събрани над 400 книги. По този начин се дава възможност повече хора да могат да прочетат литературните творби, а от друга страна - книгите да бъдат спасени. 

На второ място бе класиран Ученическият съвет на 35. СУ „Добри Войников“ за инициативата „Училище мечта“ – кампания за подобряване на училищната среда - обновени класни стаи и лаборатория по физика и химия, както за заличени драсканици от фасадата на училището. 

На трето място е класиран Ученическият съвет на 33. ЕГ „Света София“ с инициативата  „Добротворчество“ за организирани благотворителни балове и базари за набиране на средства за лечение на деца, както и оказана грижа за децата от ЦНСП „Паисий Хилендарски“.

Наградени бяха и Ученическите съвети на 105. СУ „Атанас Далчев“, 42. СУ „Хаджи Димитър, 108. СУ „Никола Беловеждов“, 117. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, 134. СУ „Димчо Дебелянов“.

Конкурсът е разработен от ученици - членове на Консултативния съвет по политиките на младежта (КСПМ) за мотивиране и стимулиране на работата на УС и администриран от дирекция „Спорт и младежки дейности“ - отдел „Младежки дейности“.

Наградите за 2021 г. са за реализирани инициативи, събития и кампании за учебните 2019/2020 г. и 2020/ 2021 г., с акцент висока обществена значимост. Реализираните ученически инициативи са с ясно изразена гражданска позиция с благотворителна насоченост, желание за взаимопомощ и удовлетвореност, подкрепящи съученик в нужда, възрастни хора, хора в неравностойно положение, животни в риск, реновиране на училищна и градска среда.

Участвали са 8 (осем) образователни институции – седем общински и едно държавно училище от различни столични райони – "Оборище", "Подуяне", "Илинден", "Изгрев", "Дружба", "Кремиковци", "Възраждане" и "Лозенец".