Електронен регистър представя паметниците в София
Електронен регистър представя паметниците в София / БГНЕС, архив
Редят паметниците в София в електронен регистър
91669
Редят паметниците в София в електронен регистър
  • Редят паметниците в София в електронен регистър

Електронен регистър на паметниците и художествените елементи на територията на Столична община вече е достъпен в Интернет на адрес www.registersofia.bg/.

Проектът, който се осъществява от общината и Регионален исторически музей-София, ще представя снимки и описание на статуи, скулптури, чешми-паметници, дори и паметни плочи по жилищни сгради. В регистъра се съдържат сведения за местонахождението, характеристиката и актуалното състояние на обектите с мемориални и публични художествени функции в 24-ите района на Столична община.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че информацията в регистъра постоянно се допълва и актуализира. "Този регистър целта му е дава информация какво представляват, къде се намират, как изглеждат, тяхното актуално състояние, статут, автор и всичко, което може да се събере за тях като информация. В достъпен съвременен вид, с карта, базирана на популярната система Google maps", обясни той. 

Директорът на Регионален исторически музей София Надежда Кирова обясни, че обемът на работа е голям, а качването на всички паметници в столицата на платформата може да отнеме и година.

"Ще разчитаме на обратна връзка от всички граждани, за да можем да подобрим системата, да е максимално коректна. Включително, ако имат хубави снимки, може да ги изпращат. Ще включим стажанти, които да работят по биографии на автори на различни паметници, за да помогнат по-бързо да може да се събере адекватна информация. Системата е безкрайно важно, включително за художествените елементи", обясни Кирова.

Основната цел на проекта е да предоставя надеждна информация и снимков материал за всички паметници в столицата, посочват още от Регионалния музей за история на София.