„Екоравновесие” отчете работата си
„Екоравновесие” отчете работата си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Екоравновесие” отчете работата си
56645
„Екоравновесие” отчете работата си
  • „Екоравновесие” отчете работата си

90 малки домашни кученца са изхвърлени в София през август, съобщи директорът на „Екоравновесие” Манол Нейков на ежемесечния отчет на работата на предприятието. Той обясни, че малките животни не се прибират в приюта в Сеславци, затова ще се изчака да пораснат и едва тогава да бъдат кастрирани. Това автоматично означава нови 90 бездомни кучета в столицата, като малките са изхвърлени основно в крайните райони на града като Бояна, Драгалевци, Околовръстен път и други. Общо осем са труповете на кучета, прибрани от „Екоравновесие” през изминалия месец, за които се смята, че вероятно са натровени.

Днес не са получени сигнали за отровени кучета в кв. Сухата река, за което алармираха слушатели на Дарик сутринта. Това обясни още д-р Манол Нейков и уточни, че през изминалия месец обаче са подавани такива сигнали за квартала. „В Сухата река първо беше за едно животно, после след още ден-два там имаше още два трупа, който прибрахме. По-характерни случаи обаче, в последните дни на август в кв. Манастирски ливади бяха отровени две кучета, които бяха под грижите и надзора на известна защитничка на бездомните кучета Аксиния Боснева. Още три бяха отровени в квартал  „Бъкстон”, обясни Нейков.

Починалите кучета в Бъкстон вероятно са отровени с големи дози упойващи вещества, каза още той. Нейков обясни, че „Екоравновесие” по принцип прибира трупове на всякакви животни, както починали на улицата, така и домашни, които са починали в клиниките. „Прибраните трупове през месеца са 244, от тях 84 са на кучета, останалите са на котки, птици и други”, уточни още Нейков.

53 от починалите кучета са от клиники, каза още той, а останалите 31 са улични. Аутопсията на 14те починали кучета в студентски град през юли месец е потвърдила, че са отровени, но не е ясно с какво са отровени, обясни още Мирослав Нейков.

За август са подадени 909 сигнала за бездомни животни, от които 528 са заловени, кастрирани и чипирани в различните приюти в града, отчете още д-р Нейков.

„Осиновени от гражданите са 53 кучета, евтаназирани са 11 по медицински причини, умрелите в приюта в Сеславци са шест. В приюта са останали 34 „, отчете шефът на „Екоравновесие”.

Не се връщат обратно само агресивните кучета и тези, които са заловени от училища и детски градини. Близо 80 000 лв. е похарчило предприятието за изминалия месец, отчете още директорът му. С тези пари са покрити разходите за гориво, заплати, издръжка на елементи от приюта в Горни Богоров и осигуровки на служителите, обясни още той.

Продължават кампаниите по периферните райони на София, където се кастрират домашните и бездомните кучета, обясни още д-р Манол Нейков. Досега такива е имало в Нови Искър и Кремиковци, където са кастрирани съответно 120 и 52 животни.  Такива кампании са започнали на 17 септември и в район „Овча Купел”, заедно с Горна Баня, Суходол, Мало Бучино и други. Кастрират се и бездомните кучета, които населяват ТЕЦ-овете в периферията на града.