Движението край Семинарията тръгва на 13 юли
Движението край Семинарията тръгва на 13 юли / снимка: БГНЕС, архив

На 13 юли (неделя) изцяло ще бъде пуснато движението на новоизграденото кръстовище на две нива при Семинарията, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на обекта.

Тази нощ движението на кръстовището беше възстановено частично. В момента се извършват довършителните работи, каза Фандъкова. Монтира се еластичната ограда и шумозаглушителната ограда по надлеза и се оформя пространството под него. След 15 юли ще бъде направен цялостен ремонт на оградата на Семинарията, ще бъдат подновени тротоарите по бул. „Стоян Михайловски” и бул. „Пейо Яворов” при Семинарията.

В рамките на проекта ще бъде изграден нов водопровод и канал по бул. „Пейо Яворов” и бул. „Стоян Михайловски”, тръбна мрежа, улично осветление. Направен е нов подлез под бул. „Пейо Яворов” при ул. „Златовръх”, положен е първи пласт асфалт на западното платно на бул. „Симеоновско шосе”, както и на локалните платна на бул. „Пейо Яворов”.

Кметът на София отбеляза, че новата естакада ще облекчи с пъти преминаването през кръстовището, ще се подобри и чистотата на въздуха. Столичната община предвижда като следващ етап в облекчаването на движението в столицата да бъде изграден пробив покрай болницата „Токуда”, който ще изведе движението към бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна”.

В момента текат отчуждителни процедури на терени. Предстои да бъде разширен и бул. „Черни връх” до Южната дъга. Идеята е след построяването на кръстовището на Телевизионната кула и на Семинарията натоварения трафик от центъра на града да се изведе към периферията, посочи кметът Йорданка Фандъкова.