Десетки казаха „Не на АСТА” в София
Десетки казаха „Не на АСТА” в София / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Десетки казаха „Не на АСТА” в София
50624
Десетки казаха „Не на АСТА” в София
  • Десетки казаха „Не на АСТА” в София

Около 200 души протестираха в София срещу международното търговско споразумение ACTA. Шествието започна от Паметника на съветската армия, мина през Народното събрание и завърши на храм-паметник „Александър Невски". Протестиращите обясниха, че по-скоро не вярват на думите на управляващите, че АСТА няма да се ратифицира, затова и ще продължат с митингите.

С викове „Не на АСТА" негодуващите започнаха своето шествие. Протестът беше мирен и добре организиран и премина без инциденти. Организаторите внесоха протестна нота в представителството на Европейската комисия у нас с апел спорното споразумение за ограничаване на правата на потребителите в интернет да бъде отхвърлено: „Това е пълна тъпотия и сме дошли да подкрепим хората. Ограничават ни до такава степен, че..."

Протестиращите изразиха съмнения в думите на управляващите, че АСТА няма да бъде ратифицирана: „Правителството може да е обещало, но не винаги нещата зависят само от него. Обещано е, но подписът все още не е дръпнат. Не вярваме на правителството, иначе за какво сме тук?!"

Ако споразумението бъде прието, според протестиращите „ще се наложи контрол и върху единствената свободна медия в момента". По думите им в затвора ще бъдат вкарани „две-три момчета, и пак ще има пиратство, и нищо няма да се промени. Искат всички да сме в страх".

Шествието приключи с концерт на специално изградена сцена пред храм-паметник „Александър Невски".