Депонират софийските отпадъци в нови клетки край Долни Богров
Депонират софийските отпадъци в нови клетки край Долни Богров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депонират софийските отпадъци в нови клетки край с.Долни Богров
57589
Депонират софийските отпадъци в нови клетки край с.Долни Богров
  • Депонират софийските отпадъци в нови клетки край с.Долни Богров

Вероятно от следващата година софийските отпадъци ще започнат да се депонират в новите клетки на депото край с.Долни Богров, заради Вероятно от следващата година софийските отпадъци ще започнат да се депонират в новите клетки на депото край с. Долни Богров, заради изчерпващия се капацитет на депото край кв. „Суходол”. Това каза зам.-кметът по екологията Мария Боядийска и уточни, че ограниченият капацитет на депото в Суходол не е тайна за никого.

Депото в Долни Богров се състои от три клетки с обем от 1,4 млн. куб.м отпадъци, които могат да бъдат депонирани, обясни още тя. Първоначалната идея е била, свободните обеми там да се ползват само за строителни отпадъци, но със съгласуване от ЕК и ОВОС предложението за промяна в проекта е одобрено.

Депото край кв. „Суходол” има ограничен капацитет по проект, който постоянно се следи, каза Мария Бояджийска. „Общината от около година разработва различни варианти за междинния период за обезвреждане на отпадъците в рамките на проекта за рекултивация на депото в Долни Богров, който е на обща стойност 36 млн. лева и се финансира от Предприятието за управление на дейностите по околна среда. Подготвихме промяна, която дава на общината възможност освен строителни отпадъци вътре в депото да бъдат обезвредени онези фракции от сортиращите инсталации, които по принцип не могат по нататък да бъдат рециклирани или оползотворявани”, обясни Бояджийска.

Биологичните отпадъци пък се предвижда да бъдат компостирани и разграждани в инсталация, която започва да се строи в Горни Богров и трябва да бъде въведена в експлоатация в края на следващата година. Тогава тази фракция от биоразградими отпадъци ще бъде преработвана и от нея ще се произвежда компост за земеделски нужди. Инсталацията струва 46 млн.лв., осигурени от ОПОС, обясни още Бояджийска.

„Това, което ще бъде озбезвредено, и използвано за запълване на свободните обеми в Долни Богров са остатъчни материали, като например инертни материали, някои пластмаси, които не могат да бъдат рециклирани, и минимални количества временно биоразградими отпадъци”, коментира още зам.-кметът.

Този проект ще се ползва временно за срок от три години, като ще се приемат някои от фракциите, които ще остават след сепариращите инсталации. За него има издадено положително решение по ОВОС, което дава възможност да бъдат обезвреждани и оползотворявани единствено предварително третирани отпадъци, а не директно депониране на боклука от контейнерите на София.

Бояджийска не се ангажира с точна дата за това кога ще бъде запълнен капацитетът на депото край Суходол, но когато това се случи ще има алтернативно решение като това за Долни Богров, каза още Бояджийска. „Мисля, че ние не сме подвеждали никого с това, че капацитетът на Суходол до 2012 г. е напълно достатъчен”, изтъкна тя.

Сепариращите инсталации в Суходол ще продължат да работят на пълен капацитет, за да може по-голямата част от отпадъка да се сортира. Така се намалява със 60 на сто обемът на отпадъците за депониране, обясни още Бояджийска. На 26 октомври пък ще бъде пусната в експлоатация пречиствателната станция в с. Яна, която ще поеме инфилтратите от депата. А отпадъците ще започнат да се возят към Долни Богров когато проектът има готовност за това.