Делят София на три зони за паркиране
Делят София на три зони за паркиране / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Делят София на три зони за паркиране
26567
Делят София на три зони за паркиране
  • Делят София на три зони за паркиране

3 лв. да стане таксата за паркиране в „синя зона" в София се предвижда в концепция на Центъра за градска мобилност. Очаква се системата да заработи до два месеца и да включва три зони за платено паркиране, каза за Дарик зам.кметът по транспорта Любомир Христов. Предвижда се таксата за паркиране в централната градска част да стане 3 лв., в „широкия център" - 2 лв., а в периферията на града - 1 лв. Христов обясни, че се обмисля и задоволителен вариант за преференциално паркиране на живущите в центъра, които попадат в платената зона.

Синята зона, за която ще се плаща по 3 лв. за час, обхваща централната градска част, затворена между бул. „Сливница", бул. „Васил Левски", бул. „Ген. Скобелев" и бул. „Христо Ботев". Зелената зона, в която паркирането ще струва 2 лв., ще обхваща периферията на синята зона, между улиците - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Ген. Данаил Николаев", до Централна гара и ул. „Опълченска". На този етап за „жълтата зона", която обхваща кварталите на София, се говори само теоретично, уточни Христов.

„Това е един по-дългосрочен план, който е свързан и с изграждането на различни системи за паркиране, подземни и надземни паркинги и така нататък", каза зам.-кметът по транспорта.

Идеята е засега „жълтата зона" да не бъде платена, обясни заместник-кметът. По думите му, пропорционално с намаляване на цената за паркиране се предвижда и увеличаване на броя на часовете за престой. „Знаете, че в момента цялата зона за краткотрайно паркиране е два часа. Идеята е втората зона да бъде три и на този етап и в третата зона да бъде три часа, тъй като имаме и ограничение законово", каза Любомир Христов.

Той заяви, че въпросът е важен за града и изрази надежда общинските съветници да разгледат задълбочено готовата концепция и да излязат с решение, така че до 2
месеца да може системата да се въведе и да даде положителен резултат.

Той заяви, че е намерено решение, което да възстанови правата за преференциалното паркиране на живущите в зоните. „Тоест да им се даде възможност те да паркират при едни преференциални финансови условия", обясни зам.-кметът по транспорт на столицата. Към настоящия момент стикери за преференциално паркиране не могат да бъдат купувани, тъй като това е забранено с решение на съда, каза още Христов. Купените преди решението стикери обаче ще важат до изтичане на давността им, защото това е заварено положение, допълни той.

Предстои разглеждането на проекта в общинските комисии и от Столичния общински съвет.