Данъчната кампания в София започва на 1 март
Данъчната кампания в София започва на 1 март / снимка: БГНЕС, архив
Данъчната кампания в София започва на 1 март
50718
Данъчната кампания в София започва на 1 март
  • Данъчната кампания в София започва на 1 март

До края на март ще са готови критериите за ново данъчно зониране на София, които се изготвят в момента. Това каза зам.-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов, след като анонсира началото на данъчната кампания в града, която започва на 1 март. Барбалов обясни, че новите критерии ще се обсъждат, като ако решението се приеме, ще се променят данъчните оценки на част от софиянци. Все още няма единна система, чрез която столичани да могат да плащат на едно място данъците и таксите си, ако имат имоти в различни райони на града, обясни още зам.-кметът по финансите.

0,5 на сто е процентът на откритите грешки по време на внедряването на новата база данни за изчисляването в общината. Основните грешки са заради неточни адреси, което води до неточно изчислена зона, но няма системна промяна на зоните. Възможно е обаче да има единични случаи на променени данъчни оценки на някои граждани, обясни още Барбалов......

„По време на прехвълянето към новата от старата база данни, която е създадена през 1998 година бяха коригирани различни неточности, голяма част то които свързани с адреси. Всичко това е отстранявано, така че ако някъде хората констатират неточности, ще ги помоля да проявят разбиране", каза зам.-кметът по финансите.

Данъчната кампания в София започва в четвъртък, като има адресирани данъчни известия до 750 500 собственици за над 1 180 000 имота. От днес започва тяхното разпечатване и изпращане.

Същевременно се инсталират ПОС-терминали, като до момента има в „Лозенец" и „Оборище", а до края на седмицата ще има и в „Красно село", „Средец", „Триадица", „Младост" и „Люлин". Данъкът се плаща на две вноски, а такса смет на четири. Всички, които платят авансово данъците си до 30 април, ще получат 5 процента отстъпка. От днес софиянци вече ще могат и да проверяват дължимите си суми онлайн, на

сайта на Столичната община, каза още Барбалов. Това става чрез попълване на ЕГН или БУЛСТАТ.

Около 2000 домакинства пък ще плащат по-ниски данъци и такси в бившите курортни зони в „Овча купел", Горна Баня, „Красно село" и „Княжево". „От миналата седмица има решение на Министерския съвет, където тези курортни зони в някои райони на града не са такива. Там данъчните оценки са свалени с 20 процента", каза Барбалов.

Миналата година са събрани 95 млн. лв. от стари вземания. Общите приходи на общината за 2012 г. се очаква да са 523 млн. лв., което с 3 на сто повече от реално събраните миналата година, обясни още Барбалов.

Сред най-големите длъжници на общината е Софийският университет „Св. Климент Охридски". С ВУЗ-а продължават споровете, като може да се стигне и до съдебна процедура, обясни още Дончо Барбалов. Причината е, че общината твърди, че учебното заведение дължи 7,5 млн. лв., а то пък обжалва. Постигнато е споразумение за разсрочено плащане на задълженията на Народния театър „Иван Вазов".