Централната минерална баня в София се превръща в СПА-център
Централната минерална баня в София се превръща в СПА-център / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В Централната минерална баня в София ще се направи СПА-център, а с останалата гореща вода ще се отопляват сградите в близост – на Дирекция „Архитектура и градоустройство“, на Министерския съвет, на социалното министерство и на Народното събрание. В едната част на банята ще се намира СПА-центъра, а в другата ще бъде изграден музеят на София, който трябва да е готов до 2012 година. Това се предвижда по проект на Столичната община, която официално си върна още осем минерални извора в София, които досега бяха собственост на държавата. Това се случи, след като в началото на януари екоминистерството предложи списък от 66 находища на минерална вода на 45 общини в страната.

 

Осемте минерални извора, които отново са собственост на общината и предстои да се развиват са в: „София –Център”, „Овча купел“, „Панчарево“, „Железница“, „Свобода“, „Лозенец“, „Надежда” и „Баталова воденица“.

 

Минералните води в страната се ползват в много малка степен, заяви екоминистърът Нона Караджова. От всички 66 находища предоставяме 58 по искане на 42 общини, каза тя.

 

При всички минерални извори обаче ще остане правото на хората да си наливат безплатно минерална вода за лично ползване, каза още министър Караджова и допълни, че там, където няма такава възможност, общините ще са длъжни да осигурят определено количество за обществени цели.

 

Това важи и за чешмите при Централната минерална баня в София, каза кметът Йорданка Фандъкова. Главният архитект Петър Диков пък добави, че наливането няма да бъде при непрекъснато течаща вода, а с пускане, за да не се разхищават ресурсите.

Централната минерална баня в София се превръща в СПАцентър
netinfo

Диков обясни още, че вероятно този път към Централната минерална баня ще има инвеститорски интерес, защото търгът ще е с наддаване, но първоначалната цена няма да е висока. Досега от Столичната община многократно се опитваха да направят такива конкурси за концесионер, но липсваше интерес.

 

След като официално получи разрешения за ползване на осемте столични минерални извори, кметът Йорданка Фандъкова обясни и за втория готов проект на общината. По думите й идеята е находището в „Лозенец“ да бъде използвано за захранване с минерална вода на басейна „Спартак“.

 

Още тази година трябва да започне сондажът и каптажът за Централната минерална баня, каза още Диков. По думите му има и проект за изграждането на голям спортен и развлекателен комплекс при минералните извори в Челопечене. Тепърва започва проектът за сондажа в „Лозенец“ при басейна „Спартак“, каза още Диков и уточни, че там може да започне реализацията след шест до девет месеца. При „Баталова воденица“ в Зона Б5 пък трябва да се прави нов сондаж, там се разрешават и съдебни спорове. За останалите извори тепърва ще започват разработки, обясни още главният архитект.