Бюджетът на София за 2011-а ще е най-големият досега
Бюджетът на София за 2011-а ще е най-големият досега / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
624 млн. лв. е инвестиционната програма на София за 2011-а
37002
624 млн. лв. е инвестиционната програма на София за 2011-а
  • 624 млн. лв. е инвестиционната програма на София за 2011-а

С 19 млн. лв. повече са заложени в проектобюджета на София за 2011 година спрямо 2010-а. Това каза зам.-кметът на София по финансите Минко Герджиков по време на публично обсъждане. Така общата рамка на бюджета за тази година се очаква да бъде 1,302 млрд. лв. Най-много приходи се очаква да постъпят от такса смет, каза той и допълни, че ще предложи да се намали таксата за фирмите с два промила.

По-малко средства ще постъпват в бюджета от намалената такса смет на фирмите, но това ще се компенсира от повечето приходи от презонирането на София, каза още Минко Герджиков. "От 12 на 10 процента може да се направи - нещо, което е препоръка и на Европейската комисия да доближаваме прихода от гражданите и от фирмите", допълни той.

Сега 32 процента от приходите от такса смет са от гражданите, а 67 на сто са от фирмите. Сред заложените антикризисни мерки е да се увеличи броят на софиянците, които плащат данък за МПС. Герджиков обясни, че от 103 000 МПС-та, които са регистрирани в КАТ през миналата година, не са регистрирани в данъчните служби и не са платили налога.

За да се реши проблемът, общината и КАТ са се договорили да се прави ежемесечна справка за броя на регистрираните автомобили, а не както беше досега на пет месеца. Освен това при технически преглед и регистрация шофьорите вече ще трябва да представят документ, че са платили данъка си в общината. Другата антикризисна мярка е да обхванем всички наши съграждани, които живеят в жилища, за които имат акт 15, но не си плащат данък сгради, допълни Герджиков.

За основен ремонт и преасфалтиране на улици за тази година са предвидени 67 млн.лв., като 27 млн. лв. от тях са за текущи ремонти, каза още зам.-кметът.

Бюджетът на София за 2011а ще е найголемият досега
netinfo

Няколко са основните трасета, които ще се ремонтират през годината. През тази година ще се усвои и целият заем от 48 млн.евро от ЕБВР за изграждане на три естакади и разширение на Лъвов мост. Кръстовищата на две нива, които ще се изграждат са: бул. „Андрей Сахаров" и бул. „Ляпчев", „Тодор Каблешков" от бул. „България" до ул. „Луи Айер" и надлеза на ул. "Адам Мицкевич". Работата по тях трябва да започне през март.

Инвестиционната програма за тази година е на стойност 624 млн. лв., като 324 млн.лв. са европейски средства. С тях ще се финансира и заводът за битови отпадъци, като апликационната форма трябва да е одобрена до април, каза още Герджиков. Вече има изпълнители и финансиране, както и уверения от Брюксел, че тази година задължително ще започне изграждането му, допълни той. По ОП "Околна среда" ще се финансира с 80 млн. евро и съвместен проект с Топлофикация. Продуктът, който ще се произвежда в завода за третиране на битови отпадъци ще може да се оползотворява от топлофикацията и ние ще можем да редуцираме цената на парното, каза той.

И през тази година приоритетно ще се финансират екологичните, транспортните и образователните дейности, обясни Герджиков. В това число влизат изграждането на завода за битови отпадъци и изграждане и реновиране на паркове и градини. Ще бъдат открити и пет нови детски градини, а други шест ще бъдат завършени. До 2013 г. трябва да е решен изцяло проблема с липсата на места в детските градини, обясни още Герджиков.

Планът за реконструкция на Женския пазар е одобрен и средствата, които общината получава от търговското дружество ще се ползват за реконструкцията му, каза още зам.кметът.

Средствата, предвидени за зимно почистване за тази година, са същите като през 2010-а. За сметоизвозване и миене на улиците ще се заделят пет милиона лева повече. С милион лева повече пък са средствата за образование, но за здравеопазване от страна на общината са предвидени 5 млн. лв. по-малко. През тази година ще се изградят цялостни канализационни мрежи в пет или шест района, за първи път ще има и нов парк.

5 млн.лв. повече са лихвите по заемите, които СО изплаща на международни банки, се отчита още в проектобюджета. Това е най-големият бюджет и най-високата инвестиционна програма досега, каза още Герджиков.

Малък дефицит в бюджета за миналата година е отчетен от Столична община, а инвестиционната програма е изпълнена на 95 процента, каза още Герджиков.