Броят и хора, и кучета през 2011-а
Броят и хора, и кучета през 2011-а / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Броят и хора, и кучета през 2011-а
33171
Броят и хора, и кучета през 2011-а
  • Броят и хора, и кучета през 2011-а

Успоредно с преброяването на населението в България, догодина ще бъдат преброени и бездомните и домашните кучета в София. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на кръгла маса, на която институции и неправителствени организации обсъдиха новата проектонаредба за отглеждане на домашни любимци. Тя обясни, че през 2007 г. е имало около 11 000 бездомни кучета в София, а през 2009 г. броят им е намалял до 8500.

Фандъкова сподели и наблюдението си, че приютите за безстопанствени животни в София са пълни с домашни кучета, които са били пуснати от стопаните си. По думите й, основният начин да се контролира порочната практика е повече притежатели на домашни любимци да се научат да ги регистрират. „Миналата година са били регистрирани 543 кучета, тази година до 1 септември те са 4110", уточни Фандъкова.

За да стане това и да се улесни процедурата, в новата наредба се обмисля регистрацията да става при ветеринарните лекари, а не в районната администрация, обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. По думите й трябват „по-ясни правила, по-ясни санкции и засилен контрол, за да имаме съответните резултати".

Проектонаредбата предвижда таксата за притежаване на домашно животно за разплод в София да стане 1000 лева, любимците да бъдат разхождани с намордник, ако са над 10 кг, и повод, по-къс от 80 см. Глобата за еднократно нарушение като разхождане на куче без каишка или паспорт ще остане 20 лева, но за повторно нарушение скача двойно до 400 лв. При ухапване на човек, собственикът ще плаща до 2000 лева глоба и специална комисия ще решава какво да се прави с агресивното животно.

Природозащитничката Алексия Боснева пък заяви, че гражданският сектор се противопоставя на част от мерките, защото по думите й, те са „жестоки". „Действително са отнети правата на животните, без да се замислят. Не е помислено за по-възрастните кучета. Поставянето на един наморник, ще утежни положението на животното", обясни тя.

Сред другите протести на природозащитниците е, че няма достатъчно места за разходка на любимците и категоричното неодобрение на едно от предложенията в наредбата, според което куче, за което е доказано, че е ухапало човек да бъде евтаназирано. Догодина ще се изгради и приют в столичния район „Надежда" за още 1000 кучета, стана ясно още по време на дебатите. От април до август тази година пък са били осиновени 230 кучета от приюта в Горни Богоров, като част от осиновителите са били от Германия, Австрия и др. Това обясни директорът на „Екоравновесие" и заяви, че 80% от софийските бездомни кучета са кастрирани и обезпаразитени.