/ iStock
Три нови чешми за питейна вода вече са на разположение на пътуващите през летище София, непосредствено в зоната преди излитане, съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода“. Две от тях са разположени в сектор „Заминаващи“ на Терминал 2, а една – на Терминал 1.

Чешмите са смарт поколение със сензорно управление на струята, имат опция за пълнене на бутилки или чаши, както и фонтанка (кран с бутон за фонтан) за удобна директна консумация.

Така заминаващите пътници от столицата вече имат осигурен достъп до питейна вода, а летище София прави поредна крачка към наложилата се европейска практика за свободен достъп до водни ресурси и намаляване на пластмасовите отпадъци. Кампанията за оборудване на летище София с чешми с питейна вода е резултат от партньорството със „Софийска вода“, част от международната група Веолия. 

Припомняме, че през май операторът на летището обяви плановете си за ускорено инвестиране до края 2025 г. Повече от 50 млн. лв. годишно ще бъдат влагани в развитието на летището в следващите три години. Покритият паркинг на Терминал 2 ще бъде реновиран за близо 24,5 млн. лв., съобщиха в средата на ноември от оператора на летище София. 
Таня Тодорова, БТА