Асистенти ще помагат до 300 часа месечно на хората с увреждания
Асистенти ще помагат до 300 часа месечно на хората с увреждания / cнимкa: Sofia Photo Agency

От 1-ви декември в бюрата за социални услуги в София започва приемането на заявления за използване на услугата асистент за независим живот през 2009-та година. Според промени в наредбата, гласувани на днешното заседание на Столичния общински съвет, хората с трайни увреждания ще могат да ползват асистентската услуга до 300 часа на месец.

Кандидати за асистент за независим живот вече могат да бъдат учащи и студенти, които не са постоянни жители на София, обясни за Дарик заместник-кметът по социалните дейности Албена Атанасова. „Не са толкова голям брой тези студенти, който имат нужда да ходят на лекции, да ги придружават техните асистенти на много малко места, така че това няма да затрудни наредбата да бъде предоставена на повече софиянци”, каза тя.

Одобрените кандидати ще използват услугата от 1-ви януари, като индивидуалният им брой часове на месец ще бъде ограничен до 300. „Самите те предложиха да сложим този лимит, за да могат да се възползват от тази услуга повече хора”, уточни Атанасова.

Все още не е ясно какъв ще бъде бюджетът на услугата, който се отпуска от Столичната община и за 2008 година беше три милиона лева. Според обновената наредба заплащането на асистентите се променя, като часовата ставка за положения труд вече се равнява на две минимални работни заплати