/ БГНЕС
На 17 юни
С премиера на спектакъла „Паисий“ на ансамбъл „Българе“ ще бъдат открити Паисиевите дни в Самоков. Това ще се случи на 17 юни от 19:00 в зала „Самоков“, съобщават организаторите. 

Презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“ на доц. д-р Константин Рангочев, ще бъде представена ден по-късно. Лекцията ще се състои от 17:00 ч. в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. На същото място ще бъде открита и изложба „Делото на Паисий Хилендарски“. В нея гостите ще могат да разгледат фотоси от архива на Исторически музей – Самоков, дарение от Петър Бобев.

Последният ден от Паисиеви дни ще започне с юбилейна тържествена архиерейска литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Службата ще продължи със заупокоен присадий за преподобни Паисий Хилендарски, след което ще бъдат поднесени венци на гроба му

Организатори на Паисиеви дни в Самоков, посветени на 300-годишнината на Паисий Хилендарски, са Община Самоков, Архиерейско наместничество – Самоков и Исторически музей – Самоков.
БТА