303 са местата за поставяне на предизборни материали в София
303 са местата за поставяне на предизборни материали в София / снимка: DarikNews

Местата за поставяне на плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали за изборите за народни представители в Столичната община са общо 303, показва списъкът - оповестен на интернет-страницата на общината. От тях 31 са строителни огради, на които поставянето на предизборни материали трябва да става след изрично разрешение от собственика им.
 
Най-много са местата за предизборна реклама в столичните райони "Панчарево" /24/, "Витоша" /23/, "Средец" /21/, "Подуяне" /21/, "Надежда" /21/ и "Кремиковци" /21/. С най-малко са те в "Красно село" /2/ и в "Триадица" /2/.
 
Партиите, коалициите и инициативните комитети са длъжни в срок от три дни след датата на изборите да премахнат поставените от тях агитационни материали, припомнят от Столичната община.
 
Със заповед на кмета на София е определен депозит - пет хиляди лева, за обезпечаване изпълнението на това задължение, който участващите в изборите политически партии, коалиции и инициативни комитети за издигане на независими кандидати трябва да внесат утре до 16.00 ч. в касата на Столичната община или по банкова сметка.
 
Депозитът ще бъде връщан на вносителите в едноседмичен срок от деня, в който се подпише двустранен констативен протокол за премахнатите агитационните материали, от служителите на Столичния инспекторат и съответната политическа формация.
 
В случай че агитационните материали не са премахнати в определения от закона тридневен срок, съответната партия, коалиция или инициативен комитет, които не са изпълнили задължението си, губят внесения депозит, с който общината ще плати за почистването.