1,60-1,70 лв./км ще е таванът на такситата в София
1,60-1,70 лв./км ще е таванът на такситата в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
1,60-1,70 лв./км ще е таванът на такситата в София
38525
1,60-1,70 лв./км ще е таванът на такситата в София
  • 1,60-1,70 лв./км ще е таванът на такситата в София

Между 1,60 и 1,70 лева на километър да бъде пределната цена за таксиметровите превози в София. За това са се договорили представители на таксиметровите фирми на среща със зам.-кмета по транспорта на столицата Любомир Христов. Таксата за издаване на разрешителни няма да се променя, няма да има и лимит на броя на таксиметровите автомобили в София, които сега са около 5600, каза още той.

Предложената пределна цена е приемлива. Около това са се обеднили на срещата представителите на Столичната община, големите таксиметрови фирми и браншовите организации, обясни Любомир Христов. „Със сигурност не е цена, която те ще предложат на пазара. Вариациите при тарифите, тоест наличие на дневна и нощна тарифа, съотношенията километър пробег/престой, километър пробег/първоначална такса, евентуалните идеи на фирмите превозвачи да бъде въведена и трета тарифа за превоз извън населеното място - всичко това е предмет на регулиране с наредбата на Министерството на транспорта", коментира зам.-кметът.

Първоначалната такса и цената за престой са процентно фиксирани към цената на километър пробег. Това отговори зам.-кметът на въпрос дали е възможно шофьорите, които возят на по-високи от пределните цени, да компенсират тавана на цената за превоз със повишаване на първоначалната такса и цената за престой. „Ако има подобна тенденция, която да води отново към ощетяване на клиента абсолютно в правомощията на министерството е да коригира тези съотношения в наредбата, така че в крайна сметка да се постигне търсеният ефект", каза той.