1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012-а, около половината са за капиталови инвестиции
1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012-а, около половината са за капиталови инвестиции / снимка: Sofia Photo Agency, архив
1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012-а, около половината са за капиталови инвестиции
49086
1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012-а, около половината са за капиталови инвестиции
  • 1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012-а, около половината са за капиталови инвестиции

През тази година ще бъде пуснат в експлоатация вторият метродиаментър на софийското метро, който ще свърже „Надежда" с „Лозенец". До юни пък ще е готово и разширението на първия метродиаметър от „Младост" до „Цариградско шосе". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представяне на проектобюджета на София за годината. До края на 2012-а ще е готов и пътят Симеоново - „Младост", който е част от южната дъга.

С над 100 млн. лв. повече европари се очаква да постъпят в София през годината, като капиталовата програма е близо 614 млн. лв. Общата рамка на бюджета на София за 2012-а е 1,272 млрд. лв. Няма да се променят данъците и таксите за столичани, категорична беше Фандъкова.

Предвижда се половината бюджет да бъде за капиталови инвестиции, като е заложено изграждането на кръстовищата на две нива, а първото от тях - естакадата в район „Младост", в ще бъде готово още през юни, каза Фандъкова.

Също така ще се реконструират съществуващи кръстовища, ще се правят основни ремонти на булеварди и мостове. Планира се изграждане на канализация, обезопасяване и корекция на речни корита, подобряване и разширяване на зелената система, каза столичният кмет.

Ще се финансира и ремонтирането на мостове, подлези и различни елементи от градската инфраструктура, като има специална програма за ремонт на тротоари. Това каза още Фандъкова. 2 млн. лв. са отделени за реконструкция и изграждане на 25 км тротоари заедно с велоалеите.

През тази година ще е довърши и велоалеята по бул. „Ломско шосе" до "Лъвов мост", ще се изгради и 15 км. алея в район „Люлин" и важна отсечка по бул. „България", която да свърже отделните участъци.

Сред тазгодишните планове на общината е и довършването на музея на история на София, като то ще продължи и в следващата година, но финансирането е осигурено. Предвижда се да продължи строителството и разширението на детски градини, за тази година трябва да се открият места за около 1000 деца.

По отношение на образователната инфраструктура се залага приоритетно на енергийната ефективност и тази година 14 училища ще бъдат напълно санирани, девет от тях по оперативна програма, а другите пет от екофонода, а спортните бази в училищата ще бъдат разширени. Ще бъдат санирани и 10 детски градини. Фандъкова каза още, че ще бъдат модернизирани общински болници и има осигурено финансиране за оборудване и основен ремонт на общинската онкологична болница.

Продължава и оптимизацията в структурата на Столичната община, обясни още кметът.