120 детски градини в София във ваканция през август
120 детски градини в София във ваканция през август / Sofia Photo Agency, архив
120 детски градини в София във ваканция през август
31278
120 детски градини в София във ваканция през август
  • 120 детски градини в София във ваканция през август

Над 4 милиона лева е отделила Столична община за ремонтите на 17 училища и 33 детски градини в София през това лято, съобщи в интервю за Дарик директорът на Дирекция „Образование" в общината Мария Минчева.

Около 50 детски градини затварят врати в столицата през този месец, а през август няма да работят около 120 от общо 198-те общински детски градини. Освен ремонтите причина за ваканцията на детските заведения е и по-малкият брой на децата, които посещават градините през летните месеци. Мария Минчева увери обаче, че ще има достатъчно места в сборните групи, към които ще бъдат пренасочвани онези деца, които нямат възможност да бъдат гледани у дома.

През юли ще работят 149 детски градини. Най-натоварен месец с ремонти е август. „Тогава причината за затварянето на близо 120 детски градини произтича именно от провеждането на основни ремонти. Освен това голяма част от родителите са декларирали в детските заведения, че през август те ще почиват", обясни Мария Минчева.

„В условия на делегирани бюджети, не можем да си позволим детска градина да работи с 20 деца. Това са разходи на средства както за персонал, така и за издръжката на децата. С подкрепата на районните администрации сме предприели мерки за пренасочване на децата от затворените детски градини към онези градини в района, които ще работят", коментира още шефката на Дирекция „Образование" в Столична община.

Имаме два района в София - Студентски и Банкя, които няма да почиват през цялото лято, уточни Мария Минчева. През август ще работят 61 детски градини в столицата.

Очаквайте продължение на темата с детските градини в София по другия проблем, актуален след лятното ваканция - този за недостига на места в детските заведения в столицата.