Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП край Сливен
Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП край Сливен / netinfo

Изключително богат гроб на знатна тракийка от Римската епоха разкриха археолозите от експедиция ТЕМП с ръководител Диана Димитрова в сливенското село Крушаре. Открита е мраморна релефна плочка, на която е изобразена жена с дълга дреха, в дясната си ръка тя държи два диска, боядисани с червена боя.

Намерен е бронзов канделабър - много рядка вещ, две големи елегантни шишета, с прозрачна бистра течност. Предстои да бъде уточнена течността, обясни Диана Димитрова.

Открити са още бронзов свещник, стъклен ритон, златна огърлица с висулка лунула, две различни златни обици, две златни гривни от масивна усукана тел, един златен венец, който вероятно е поставен за самото погребение, а листата му са разпръснати между таза и глезените, разказа още Димитрова. Разкопките в могилата продължават.

Това е третата разкопана могила от експедиция ТЕМП. Всички открити вещи са собственост на Регионален исторически музей - Сливен. Могилата е безименна и още преди започване на разкопаването й тя е наречена „Китова могила" в чест на големия български учен и археолог професор Георги Китов.