Златна праскова в Гавраилово
Златна праскова в Гавраилово / www.sxc.hu

С концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен започва празникът „Златна праскова" в сливенското село Гавраилово.

Семинарът за производители от региона и страната предвижда лекция на тема „Съвременни и перспективни сортове праскови и нектарини" на доц. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. За основните болести по прасковата и борбата с тях ще говори проф. д.с.н.Светослав Бобев от Аграрен университет в Пловдив.

За възможностите за подпомагане на производителите на праскови в България ще говори  Димитър Ванев, гл. директор на ГД „Съвети в земеделието - НССЗ", предвидени са и други теми, след които ще има дискусии, посещения на насаждения от праскови, демонстрация на селскостопански машини и инвентари, свързани с обработката на трайни насаждения и демонстрация на капкови системи за напояване.

През това време празникът ще продължи на площада на селото с изложба на праскови и дегустация. Ще се проведат конкурси и състезания, изложба на рисунки, рисунка на асфалт, конкурс Мини Мис и Мини Мистър „Прасковки", мис „Праскова", за най-бързо ядене на праскова, за правене на компот и сладко. Ще бъде проведен и конкурс за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова". Победителите ще бъдат наградени в 14 часа. За вечерта е предвидено празнично веселие.

Организатори на събитието са Община Сливен, Областна служба за съвети в земеделието, Опитна станция по прасковата, Кметство на село Гавраилово, Читалище „Слънце" - село Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив и Сдружение на производителите на праскови „Българска праскова" ООД - Сливен