„Жълт” код за област Ямбол
„Жълт” код за област Ямбол / Sofia Photo Agency, архив

 

Обявен е „жълт” код за областите Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка . Причината е бурен вятър. Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Сняг вали в по-голямата част от страната. Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково, Кърджали и в района на Нова Загора. Силен вятър духа в областите Силистра, Добрич, Русе, Шумен, Варна и в района на Кула. Няма въведени ограничения за движение по магистралите, но пътните им настилки са мокри, предупреждават от "Пътна инфраструктура". През проходите „Пампорово", „Рожен", ,,Превала", „Печинско"- всички МПС-та да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Очакванията са до сряда включително да има обилни снеговалежи, снегонавявания и ниски температури, предупреди още вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й като най-критичен се очертава вторник. От пътната агенция отправиха апел към водачите да не предприемат излишни пътувания. В 18.00 часа вчера бяха затворени всички гранични пунктове с Румъния заради обявения „оранжев код" в северната ни съседка.

Правителството на Сърбия обяви извънредно положение на цялата територия на страната заради необичайния студ и обилните снеговалежи.