Жълт код в Сливен, Ямбол и още 10 области заради мъгли
Жълт код в Сливен, Ямбол и още 10 области заради мъгли / Sofia Photo Agency, Архив

Жълт код е обявен за 18 януари в 12 области на Северна, Източна и Южна България заради мъгли, показва справка в сайта на НИМХ към БАН.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска и Хасковска. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

В сутрешните часове над Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще има ниска слоеста облачност или мъгла, допълва БГНЕС. Над останалите райони облачността ще е висока и от запад ще се увеличава. Ще бъде почти тихо.

Минималните температури ще бъдат от минус 1 до 4 градуса, в София - около нулата. Около и след обяд над по-голямата част от Дунавската равнина мъглата ще се разсее и облачността там ще се разкъса. По-трайна ще е мъглата по самото поречие на Дунав и в крайните югоизточни райони. От югозапад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява и до вечерта над много райони вече ще е значителна. Максималните температури ще са от 9 до 14 градуса, в районите с по-трайна мъгла - от 4 до 7 градуса, в София - около 9 градуса.

В планините облачността ще е променлива, по-значителна над масивите на Югозападна България. Вятърът ще е слаб до умерен от запад.