Жълт код в цялата страна за силен вятър и гръмотевични бури
Жълт код в цялата страна за силен вятър и гръмотевични бури / Sofia Photo Agency, архив

Жълт код е обявен за всички 28 области на страната заради силен вятър и гръмотевична активност за 19 март, съобщиха от НИМХ.

В 11 области на Северна и Североизточна България силният вятър ще бъде придружен и от гръмотевични бури.

В областите Плевенска, Ловешка,Габровска, Великотърновска, Русенска,Търговищка, Шуменска, Разградска,Силистренска, Добричка и Варненска, ще духа силен (15-20 м/сек.) юг-югозападен вятър, който след обяд рязко ще смени посоката си от запад-северозапад. Ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевична дейност и условия за градушки.

След обяд, с преминаването на атмосферен фронт, вятърът за кратко ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността над страната ще бъде променлива, по-често значителна. На места от запад на изток ще превали дъжд, в Северна България придружен от гръмотевици, там са възможни и градушки. Максималните температури ще бъдат предимно между 14° и 19°, в Сливен около 18°, предава БГНЕС.

Над планините ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд, над 2000 метра - сняг. Ще бъде ветровито със силен, по билата и бурен вятър от запад-югозапад. След обяд за кратко в ниските планински части вятърът ще се ориентира от северозапад.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.