Жълт код е обявен за пет области в Източна България
Жълт код е обявен за пет области в Източна България / архив Дарик - Сливен

Жълт код е обявен днес за пет области в Източна България заради очаквани обилни валежи, придружени от силен вятър. Това са областите Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска и Силистренска, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На много места в Източна България се очакват валежи до 30-50 л/кв.м. Времето ще бъде студено с минимални температури между 0° и 5°, максимални - между 3° и 8°. В планините ще вали сняг, като ще бъде ветровито - със силен и бурен север-североизточен вятър, и студено - максимална температура на височина 1200 м около минус 2°, а на 2000 м - около минус 7°. И по Черноморието ще е студено и със силен и бурен вятър, като температурите ще варират между 5° и 8°. Вълнението на морето ще се усили до 4-5 бала.

Заради превалявания от дъжд и сняг пътните настилки в страната са предимно мокри, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Снеговалеж затруднява движението през прохода Петрохан. Автомагистралите „Тракия", „Хемус", „Марица" и „Люлин" са мокри, като на „Хемус" има мъгла с видимост до 20 м. На „Тракия" поради ремонт е затворен участъкът от 80 до 106 км.

Поради стачката на гръцките митничари пък е затруднено преминаването през Кулата - Промахон, където има опасност от образуване на колони от чакащи автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства над 10 тона през прохода Шипка, Петрохан, Вратник, по пътя Черница - Сунгурларе - Чубра, Димово - Костичовци - Дреновец - Брусарци, -Монтана, Костенец - Самоков, София - Самоков между км 39 и 86 и по пътя Бургас - Слънчев бряг с обход през Бургас - Каблешково и Тънково; а над 12 тона - по пътя Рупци - Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306 - Червен бряг и обратно.

Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, а Дюлински е затворен за товарни автомобили.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и в Кресненското дефилета, прохода на Републиката, по пътя Нови Искър - Лакатник, Драгичево - Рударци, Юндола - Голямо Белово, Асеновград - Смолян, Бобошево - Четирци, Мездра - Ботевград, и Момчилград - Крумовград.

Наближаващата зима осезаемо напомни за себе си в неделния ден. Температурите в страната се доближиха, но не паднаха под нулата. Най-студено беше в Драгоман - 0,2 градуса и във Враца - 0,5 градуса. В София минималната температура бе 3 градуса.