Земляческа среща в село Горска поляна
Земляческа среща в село Горска поляна / Общински пресцентър Болярово

Трета поред земляческа среща се състоя в боляровското село Горска поляна с усилията на Организационния комитет с председател писателят Николай Домусчиев. Срещата протече под надслов „Талантите на Горска поляна“.  С поднасяне на венец пред паметната плоча на загиналите през войните бойци от селото започна поредицата от планираните за празничния ден тържествени моменти. Цветя бяха поднесени и пред паметника на Жената-майка, след което присъстващите се отправиха към експонираната изложба от гоблени на Калинка и Весела Домусчиеви, картини на художниците Мая Веселинова и Петър Станчев, издадените досега книги с автор Н. Домусчиев, както и различен снимков материал от различни възрастови периоди на младия певец Мирослав Станчев (Миро от формация „Петте сезона“).

Празничният концерт бе открит с изпълненията на Султанка Димитрова, предучилищен педагог в град Болярово, родом от Горска поляна, прозвучаха изпълнения на професионалната фолклорна изпълнителка Радка Димитрова, Стоян Стаматов, както и на Калинка Згурова и Манол Михайлов.  Акомпаниментът бе на оркестър „Елховски ритми” с ръководител Тодор Ангелов, както и от кавалджията Данчо Радулов.

Участниците присъстваха и на обсъждането на книгата „Талантите на Горска поляна”, чийто автор е Николай Домусчиев, съобщават от общинския пресцентър в Болярово. Димитринка Петкова, филолог по образование, се спря на емоционално обагрени моменти от творбата, както и на цялостната й композиция. А после представи своя бивш ученик – Николай Коджабашев, един от младите таланти на Горска поляна, тамбурист. От талантите на селото се изяви още певицата Радка Димитрова.

На срещата е приета идеята на белетриста Атанас Радойнов да бъде избран и да функционира постоянен организационен комитет, който да урежда ежегодно землячески срещи с различна тематична насоченост.

 

Кметският наместник Петър Пенчев изказа благодарност на общинското ръководство в Болярово за финансовата подкрепа, както и за проявената отзивчивост от кмета Христо Христов.