Земеделска продукция от община Тунджа излиза на борсата в Бавария
Земеделска продукция от община Тунджа излиза на борсата в Бавария / netinfo

Такава възможност се е появила след среща между Ханс Гилх, представител на Министерството на земеделието на провинция Бавария и кметът на община Тунджа Георги Георгиев, проведена на 2 март, съобщиха от общинския пресцентър. Ханс Гилх е изразил готовност още през лятото да бъде направен износ на тестови количества земеделска продукция от община Тунджа на борсата в Мюнхен.

Целта на посещението бе да се представи пред ръководството на общината опитът на Бавария в зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството, както и успехите постигнати от местните производители при реализацията на тяхната продукция на най голямата в Европа борса в гр. Мюнхен и оттам на Европейските пазари. Идеята на

г-н  Гилх е в община „Тунджа” да бъдат създадени организации на местни селскостопански производители, които със съдействието на  експерти в областта на земеделието от провинция Бавария, да създадат условия за  повишаване на производството, въвеждане на нови технологии при отглеждане, съхранение, износ и реализация на продукцията на външни пазари. Базирайки се на проведените срещи в Североизточна България, г-н Гилх е достигнал до извода, че за съжаление местните производители срещат трудности при реализацията на продукцията си главно заради утвърдилата се политика на ценнообразуване, както и на механизма за достигане на стоката до потребителя, който включва и прекупвачи и търговци, диктуващи цените.

Георги Георгиев представи на госта характеристика на местното селскостопанско производство, действащите на територията на общината по-крупни земеделски кооперации и производители и основните култури, които те отглеждат. Той изрази съжаление, че през изминалите години условията за развитие на селското стопанство у нас значително са се променили – разпокъсано дребно стопанство; унищожаване на поливните съоръжения; ниски изкупни цени; загуба на пазари; завишени изисквания към качеството на продукцията след влизането ни в ЕС. Пречка е и недостигът на лични средства в производителите и усложнената процедура при тегленето на кредити за създаване на съвременно производство.