Земеделците протестират на 20 февруари
Земеделците протестират на 20 февруари / Sofia Photo Agency, архив

Земеделските производители ще протестират на 20 февруари пред храм паметника „Александър Невски" в столицата, съобщи за Дарик Петър Байчев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Сливен.

В 12 часа ще бъде прочетено обръщение и шествието ще продължи към Министерски съвет. Очаква се в столицата да се съберат над 5 000 земеделски производители. От Сливенска област ще присъстват над 110 души, уточни Байчев.

По думите му това е кратко и ясно послание към управляващите, защото само българските земеделци не са си получили европейските субсидии за миналата година. „Ние получаваме средно три пъти по-малко субсидии, спрямо останалите земеделци в ЕС, при това тези помощи са още неизплатени", коментира председателят. Евро субсидиите не са пряко свързани с българския бюджет, които пък се пускат в обръщение в страната ни помагат на икономиката на България, добави Петър Байчев.

Сумата, която трябва да бъде отпусната за българските производители е около 980 милиона лева. На среща на Националната асоциация на зърнопроизводителите с министър-председателя Бойко Борисов вчера, премиерът е поел ангажимента до 19 февруари, вторник,  зърнопроизводителите да имат отговор кога ще получат парите си, като крайният срок е 30 юни.

„Този срок не ни устройва, защото сега започва сеитбата" - добави Байчев.

Не може да се каже, че европейските субсидии на зърнопроизводители не са изплатени, срокът за изплащане е до месец юни, това заяви в Сливен зам министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Д-р Димитров категорично заяви, че те ще бъдат изплатени в момента, в който държавата е способна да отдели 1 милиард лева. На провелата се вчера техническа среща в Министерски съвет, на която присъства и премиера, ако има такива възможности следващата седмица парите частично ще бъдат изплатени, уточни зам. земеделския министър.

Той е в Сливен и се срещна днес с говедовъди. По време на работната среща се дискутираха въпроси, свързани с развитието на млечното говедовъдство у нас. Зам. министър д-р Димитров участва и в изнесено заседание на Консултативния съвет по животновъдство, на което той е заместник-председател.