Земеделци ще съдят Нихат Кабил
Земеделци ще съдят Нихат Кабил / netinfo

Гражданско дело и наказателно производство срещу министъра на земеделието Нихат Кабил ще заведе сдружение “Българска праскова” в Сливен.

Земеделските производители смятат, че са ощетени с 270 000 евро заради безотговорно отношение на министъра. Според тях той умишлено е лишил българските производители от европейски субсидии за тази година.

Според председателя на сдружението Коста Петров, министър Нихат Кабил не е уведомил Европейската комисия за съществуването на тяхната организация, а по-късно е заявил, че производителите не са спазили необходимите срокове за кандидатстване за субсидия.

Решението за предстоящите дела срещу министъра е взето на Общо събрание, на което е приета специална декларация. Документите в момента се подготвят и ще бъдат внесени в Софийски градски съд. Сдружението ще сезира Главния прокурор, Държавната агенция за национална сигурност, премиера и президента. Освен това членовете на организацията изразяват и недоволство от утвърдената за тази година цена на поливната вода от 90 лв. на декар за целия сезон. Според тях тя е висока и увеличението демотивира селскостопанските производители.

В „Българска праскова” членуват 27 физически и юридически лица и 28 асоциирани членове, които имат трайни насаждения с площ над 3 200 декара на територията на 5 административни области.