Земеделци: Наесен е възможен недостиг на зърно за хляб
Земеделци: Наесен е възможен недостиг на зърно за хляб / netinfo

Държавна помощ за преодоляване на щетите от засушаването искат крупни земеделци от сливенска област. На свое събрание те приеха декларация, в която искат комисия да огледа щетите от сушата.

Документът ще бъде изпратен до Министерството на земеделието, областна управа и областна дирекция „Земеделие и гори”. Есенниците вече са увредени на 30 процента, има проблем и с пролетниците – каза земеделският производител Петър Байчев.

„Тази декларация е закъсняла, такъв документ са приели вече земеделци от 10 области” – допълни земеделецът Деян Марков. Според него засушаването застрашава и млекопроизводството и животновъдството в областта. „Ако до седмица не падне дъжд, положението ще стане още по-тежко”, каза още Байчев. Той предупреди, че ситуацията в цялата страна и в цяла Европа е изключително тежка и може да се стигне до недостиг на зърно за хляб.

Областна комисия по зърнопроизводството вече прави оглед на застрашените култури, заяви Люба Грозданова, директор на областна дирекция „Земеделие и гори”. Според земеделските производители застрашена е и прасковената реколта, тъй като дърветата са били осланени.