Земеделци канят министъра на протест в деня на приемане на бюджета
Земеделци канят министъра на протест в деня на приемане на бюджета / netinfo

В деня на приемането на републиканския бюджет земеделски производители ще излязат на протест, на което канят и земеделския министър начело на тяхното шествие, защото всъщност производителите защитават и неговата теза.

"Ние подкрепяме министър Цветанов и внесения от него меморандум за бюджета”, съобщи в Сливен председателят на сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър” Петър Байчев. Очаква се около 50 фермери от Сливен да протестират, като минимум 600 човека от цялата страна ще се съберат на жълтите павета.

„Няма политическа воля да бъде приета дългосрочна стратегия за защита на българското производство и на днешния ден за борба с корупцията не ни остава нищо освен да отидем и да запалим свещ в църквата с надеждата господ да ни помогне”, каза директорът на регионалния млечен борд Панайот Тодоров.

„Предложението от съвета на управляващата коалиция от 210 милиона лева за земеделие не ни удоблетворява. Ние искаме 378 милиона, да има 200 милиона за млекарите и 110 милиона за тютюнопроизводство.

За тази година фермерите не са получили още нито лев субсидия. Твърдението, че добивите за тази година са много високи и цените ще паднат също е една голяма лъжа. Добивите в Сливенския регион са средни - между 300 – 320 килограма зърно на декар.

Сдружението като член на Асоциацията на зърнопроизодителите има споразумение с министерство на земеделието и то не е изпълнено. Става въпрос за европейските субсидии плюс национално доплащане от 5 лева и 13 стотинки, които все още не са гарантирани. Продължават безконечни заседания, парите не се превеждат и се бави акредитацията на Разплащателната агенция”, смята Байчев.

Фермерите искат субсидия от 9. 60 лв субсидия, с което през следващата година ще се достигне едва 50 % от това което се получава в ЕС.

„Средствата са необходими, защото няма пазар на зърното и се предлага спекулативна цена от 15 стотинки на килограм. Това е мутренска организация като нарочно не се изкупува зърно и се прогонват износители за да се свалят цените на продукцията”, заяви Петър Байчев.

Според него около 30 % от зърното в Сливенско е продадено на средна цена от 210 – 215 лева за тон.