Завод Динамо изнася алтернатори за US-армията
Завод Динамо изнася алтернатори за US-армията / netinfo

Сливенският завод "Динамо" изнася уникално изобретение в Америка, което се използва и US армията. Става въпрос за безчетков алтернатор DEA 450, който е изобретен още преди 10 години от професор Енчо Попов и се произвежда в Сливен от две години. Динамо има сключен 5 годишен договор за производство но 10 милиона броя от този генератор за американската фирма „ЕNP", която е водещ производител в Северна Америка на охлаждащи двигателни помпи за дизелови двигатели и е базирана в Мичиган, съобщи Димитър Колев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на завода. През 2009 година стойността на произведеното за американците у 6 милиона и 400 хиляди лева.

О

Завод "Динамо" изнася алтернатори за US-армията
netinfo
коло 80 % от алтернаторите отиват за първично вграждане при производството на камиони, автобуси военни и пожарни коли и такива за нуждите на минното дело и строителството.

Само 1 американска фирма произвеждала подобен алтернатор за армията, но предимството на българския е, че има 20 % повече КПД, дава със 180 ампера повече ток и не се изисква допълнително дизелово гориво за въртенето, изтъкна изобретателят проф. Попов.

Според управителя на "Динамо" Георги Стоянов успехът на един висококонкурентен пазар като американския се дължи на това, че този генератор спестява от 10 да 20 % гориво.

Производителите твърдят, че няма аналог и конкуренция в световен мащаб, а представителят на американската фирма Стийв Кобашич твърди, че продукта на сливенското производство е много по-добър от тези на „Бош" и „Делко Реми" и че ще се разширява и ще се търсят други пазари.

80 % от продукцията на сливенския завод "Динамо"-Сливен се изкупува от американската индустрия и се използва предимно за нуждите на армията на САЩ.

От началото на годината в "Динамо" има новоназначени 20 работници и в момента в предприятието работят 270 души, като в плановете влиза увеличаване на екипа с още 40 човека, Димитър Колев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на завода. Очакваният ръст на продажбите през тази година е с 68, 2 %. Всички работници се осигуряват върху действително получаваните заплати.

Основните два метода, с които "Динамо" преодолява кризата и стагнацията, са въвеждане на нови и уникални технологии и произвеждането на нови и качествени продукти. Това е единственото предприятие на Балканите, което разработва и прилага успешно т. нар. технология „студено обемно щамповане". При него от готови стоманени заготовки се произвеждат метални детайли за машини, чрез използването на супер мощни хидравлични преси.

В "Динамо" се подготвят да въведат в производство ветрогенератори с малък капацитет, които са подходящи за жилища и семейни ферми.