Затвор за „огнено” отмъщение
Затвор за „огнено” отмъщение / Дарик Сливен, архив

46-годишен мъж от Сливен влиза в затвора за палеж. Той бе признат от Районен съд – Сливен осъди за виновен в това, че запалил стопанска сграда 411 кв.м., земеделски произведения, инвентар и друго имущество на двама собственици и причинил материални щети на стойност 34 052, 66 лв., а също и навес с гумиран покрив от 102 кв.м., девет крави, 1 700 бали слама, сено и люцерна, вана за охлаждане на мляко, две пружинени легла, фуражомелка, два доилни агрегата, печка, гардероб, мивка и метална каса – на единия от двамата собственици, с причинени материални щети на стойност 22 663, 95 лв. Всичко това се е случило в село Червенаково, общ.Твърдица.  Общиян размер на щетата е 56 716, 61 лв.

При съкратено съдебно следствие съдът наложи на подсъдимия две години и осем месеца затвор при първоначален строг режим.

Единият от собствениците познавал подпалвача и семейството му от преди повече от 20 години. Преди 10-12 години, когато бил кметски наместник на с. Червенаково го уличил в извършването на кражба, за която виновният получил ефективно наказание. Още тогава подсъдимият се заканил, че ще го запали. След излизането му от затвора отношенията им се оправили и заканата не била приета за сериозна.

Минали години, извършителят се разделил със семейството си и заживял с жена, с която в периода ноември- декември 2014 г. се препитавали предимно от кражби, за които има образувани няколко наказателни производства. Тъй като полицията ги издирвала, те се самонастанили в чуждо жилище в с. Близнец, общ.Твърдица. На 2 срещу 3 януари 2015 г. стигнали пеша до с. Червенаково, мъжът приближил навеса, излял  шише бензин върху балите и ги запалил с кибрит. Огънят би потушен и тъй като майката на собственика не изразила съмнение за умишлен палеж, се приело, че пожарът е причинен от късо съединение, но пожаро- техническата експертиза установила, че пожарът е причинен от умишлени действия.

Извършителят е осъден да плати  22 663, 95 лв. обезщетение за причинените имуществени вреди. Той ще плати и 478, 09 лв. по бюджета на Областната дирекция на МВР - Сливен и 906, 56 лв. държавна такса върху уважения  граждански иск.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15–дневен срок пред Окръжен съд- Сливен.