Засилени проверки на строителни обекти
Засилени проверки на строителни обекти / DarikNews.bg, архив

25 проверки на строителни обекти са извършили специалистите от Инспекция по труда – Сливен през месец април. Констатирани са 84 нарушения, като 79 от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а 5 - по трудовоправни отношения. Съставени са 7 акта за установени административни нарушения, спрян е един обект.

Особено внимание при проверките е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивките и отпуските, трудовите възнаграждения.

Най–честите нарушения са неизработване на инструкции съобразно конкретните условия на строителната площадка; не са обозначени опасности при работа на височина; не са съгласувани действията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, съобразно конкретните условия при съвместна работа на строителната площадка.

От Инспекцията отчитат, че най–честите нарушения по безопасността на труда са използване на скеле с липсващи елементи; използване на преносими стълби, необезопасени срещу преобръщане; кабели за захранване на преносими ръчни електрически инструменти неосигурени срещу нарушаване целостта на изолацията; на определени участъци строителните площадки не са оградени с временни плътни огради; наличие на необезопасени технологични отвори срещу падане от височина.

Проверките констатират единични случаи за допускане работници на строителната площадка без защитни каски.

За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 76 предписания. От всички проверени обекти, 5 са на строителни обекти, а останалите на обекти по реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, разширение и реконструкция на канализационна мрежа.