Започва Есенен театрален салон 2010
Започва Есенен театрален салон 2010 / Дарик Сливен

Есенният театрален салон в Сливен се открива тази вечер  от 19 часа с нова трактовка на античната пиеса на Аристофан „Жените в народното събрание". Прочитът на класическото произведение отпреди 2500 години е на режисьора Леонард Капон и представлява политическа сатира със сексуално-еротичен текст. Лео Капон включва текстове и от други Аристофанови комедии, текстове на Платон и Шекспир.

Около секса, любовта и властта сякаш се върти интригата около театралния фест тази година. Постановките в програмата имат над 20 големи театрални награди, изтъкна директорът на Сливенския театър Николай Недялков. За постановката  „Приятнострашно" Галин Стоев получи два Аскеера за цялостен спектакъл и режисура, две номинации за Аскеер и много награди за артистите от международните театрални фестивали в Шумен и Враца.

В Есенния театрален салон основно постановките са на Театър 199, който ще представи „Монолози на вагината" на Стоев и Мариус Куркински. Тяхна е и още една постановка от предишни години „Рибарят и неговата душа".

Нещо като еквивалент на „Криворазбраната цивилизация" се явява сръбската пиеса „Балкански аристократи", представена от Бургаския театър. В нея участва Тончо Токмакчиев.

Сливенската публика ще види Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Вяра Коларова, Владимир Карамазов, съпругата на Александър Морфов - актрисата Рени Врангова.

Днес се открива и изложба на студентите по сценография на доц. Красимир Добрев от Пловдивската Академия по сценични изкуства. Патрон на съвместните прояви на театъра и художествената галерия „Димитър Добрович" е министърът на културата Вежди Рашидов.