Започнаха Майските дни на културата „Сливенски огньове”
Започнаха Майските дни на културата „Сливенски огньове” / Дарик Сливен, архив

Диригентът Методий Григоров и още двама носители на наградата „Добри Чинтулов” - Тодор Терзиев и Петър Льондев запалиха символния огън на Майските дни на културата. Тържественият ритуал завърши със заря под звуците на „Вятър ечи, Балкан стене.” Символичният огън на площада ще гори през целия месец май от 20.00 до 24.00  часа.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Сливен инж. Кольо Милев, неговите заместници Румен Андонов, Иван Славов и Иван Манчев, председателят на общинския съвет Соня Келеведжиева, народният представител Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков.

„Сливен е минал през много изпитания, но нито едно от тях не е успяло да унищожи сливенския дух. Днес трябва да изведем нашия дух напред, да върнем силата и самочувствието на Сливен. Вярвам, че подкрепата за културата и за изкуството е един от начините това да се случи”, каза в словото си кметът Милев.

По-рано в голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров” се състоя концерт „Талантите на Сливен” на оперните певци Татяна Шиварова, Даниела Дякова, Елена Баръмова, Василена Чанова, Деница Стоянова и възпитаници на сливенската хорова школа.  Концертът съпровожда Симфоничният оркестър – Сливен с диригент Димитър Караминков. Участва и смесеният хор „Добри Чинтулов” при Народно читалище „Зора” с диригент Методий Григоров.

С концерта бяха отбелязани  50 години диригентска дейност на маестро Методий Григоров. За принос в развитието на музикалния живот на Сливен Методий Григоров е удостоен с най-високите отличия – наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и званието „Почетен гражданин на Сливен”. Признание за многостранната дейност на диригента и музиканта е удостояването му със званието „Музикант на годината”.

Слово при откриването произнесоха председателят на Съюза на българските композитори проф. Петър Льондев и Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий. Сливенският митрополит Иоаникий изтъкна огромния принос на сливенския маестро за превода от църковно-певческите сборници на съвременен български език, за което е удостоен с най-високото отличие - протопсалт на Българската православна църква.

Маестро Григоров благодари на община Сливен и на кмета за тържественото отбелязване на неговия юбилей.

Тази година Майските дни на културата са посветени на 190-та годишнина от рождението на Добри Чинтулов. Началото на културната традиция е поставено през 1967 г. с Чинтуловите литературни дни, преименувани по-късно в културни тържества „Сливенски огньове”.

Програмата на Майските дни на културата продължава във вторник в зала „Зора” с концерт на група „Грамофон” от 18.00 часа. В 19.00 часа  в ДТ „Стефан Киров”  е премиерата на постановката „Шантави пари” на режисьора Митко Стефанов.