Започна подаването на годишните данъчни декларации
Започна подаването на годишните данъчни декларации / netinfo

Започна подаването на  годишните данъчни декларации. Срокът за деклариране на доходите на физическите лица  е 30 април. До тогава трябва да се плати и данъка, съобщи за Дарик говорителят на данъчното Стефка Каменова. 

Декларациите за облагане са изнесени в интернет - страницата на Националната агенция по приходите и се разпространяват в офисите на териториалните агенции.

5% отстъпка от данъка могат да ползват тези лица, които подадат декларацията си и внесат дължимия данък до 10 февруари. Същата отстъпка ще ползват и лицата, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис, в срок до 30 април . 

И тази година се попълват само приложенията,  по които лицата имат доходи, уточни  Каменова. 9 са общо приложенията в декларацията, които включват източника на придобиване на дохода. Задължително се попълва основната част от декларацията и съответното приложение.

Новото през 2010 година е, че младите семейства ще могат да ползват данъчни облекчения. „Ще им се приспада от данъчната основа лихвените плащания по ипотечните кредити за закупуване на жилище", поясни Стефка Каменова. Изискването е да имат сключен граждански брак, да не са на повече от 35 години ползващите облекчението. Трябва да се представи удостоверение, че имотът е единствен за това семейство. Този документ се издава от Агенцията по вписванията.

Глобата за неподадена в срок годишна декларация е до 500 лева, а за укрити доходи до 1 000 лева.