Започна обучение в Центъра за подготовка на танкови подразделения
Започна обучение в Центъра за подготовка на танкови подразделения / ЦПТП

Обучение на сержанти от Сухопътните войски за придобиване на квалификация - IІ-ри модул „Командири на механизирани отделения (танкови екипажи)” се провежда в Центъра за подготовка на танкови подразделения /ЦПТП/ в Сливен. Започна и обучение  І-ви модул „Общовойскова военна подготовка”, в който се обучават ефрейтори и редници.

Преди обед на 5 март се състоя посрещането, настаняването, запознаването с района и първоначалният инструктаж на обучаемите, които са от военни формирования на Сухопътни войски от различни региони на страната. След обед от 15.00 часа на плаца на Центъра, под звуците на бойни маршове в изпълнение на военния духов оркестър на ЦПТП, тържествено им беше връчено оръжие за времето на тяхната подготовка. Присъстваха командирът на поделението полковник Христо Стаматов и заместник-командирът по бойната част подполковнк Алексей Бойчев.

След края на обучението се провеждат изпити по огнева подготовка, тактико-специална подготовка, строева и физическа подготовки, с продължителност три дни ,от комисия, назначена със заповед на командира на учебния център. Военнослужещите, успешно положили изпити, продължават обучението си за придобиване на необходимата квалификация и за присвояване на първо сержантско звание.

След завършване на обучението, сержантът следва да може самостоятелно да изпълнява функциите на ръководител на учебно място (център) на занятията по общовойскова тематика в отделението (екипажа, разчета групата) в подразделенията, в които е назначен като отстоява, повишава и затвърждава лидерската си позиция.