Записват с видео делата в сливенски окръжен съд
Записват с видео делата в сливенски окръжен съд / Николай Димов

До месец в Сливенския окръжен съд ще бъде въведена система за видеозапис в съдебните зали, съобщи днес съдия Кен Стюарт, ръководител на проекта „Инициатива за укрепване на съдебната система”. Той бе в Сливен, за да връчи на председателя на окръжния съд Мартин Сандулов плакет за обявяване на съда за „съд-модел”.

От системата за видеозапис ще могат да се ползват съдебните секретари, които водят протоколите по време на съдебни заседания, съдиите при изготвяне на решенията си, а също и адвокатите на страните, за сверяване и уточняване на евентуални разминавания в съдебните протоколи, смята съдия Стюарт. Според председателя на сливенския окръжен съд Мартин Сандулов съдът в момента гледа делата си в две съдебни зали, така че всички дела ще могат да бъдат записвани.

Около 5 хиляди лева струва оборудването на една съдебна зала, каза още Кен Стюарт. Средствата отиват за осигуряване на микрофони, компютър, специализиран софтуер, звукови карти, както и по-голям монитор. Парите за закупуването на подобна апаратура се осигуряват освен от Американската агенция за международно развитие, чийто представител е той, също по Програма ФАР, Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет.