Заловиха Иван Беленски с 66 килограма наркотик
Заловиха Иван Беленски с 66 килограма наркотик / netinfo

66 килограма наркотици задържаха антимафиотите от Сливен и София. По време на специализирана акция на 29 февруари около 11 часа е задържан 50 годишният известен сливенски бизнесмен Иван Терзиев, по прякор Беленски. Това обявиха на специална пресконференция ръководството на сливенската полиция и Станимир Флоров – шеф на отдел “Наркотици” в ГДБОП.

Полицаите арестували Иван Терзиев в околностите на град Елена. В специално пригоден тайник в неговото БМВ са открити около 6 килограма хероин. Наркотикът бил скрит в газовата бутилка. При задържането Терзиев оказал яростна съпротива. Той опитал да избяга и не се подчинил на полицейското нареждане. Хукнал към близкото дефиле, но антимафиотите осуетили бягството му чрез използване на специални средства и сила.

По-късно в дома на задържания в сливенското село Бяла са открити още 60 килограма наркотик - 30 килограма хероин и 30 килограма амфетамини. Те били скрити в машина за печене на ядки. “Хероинът е от Турция и цената на това количество на цени на едро е около 800 000 евро”, каза Станимир Флоров. Таблетките с амфетамин били предназначени за Близкия Изток, предимно за Саудитска Арабия и идват най-вероятно от Сърбия. Цената им е 1 млн. и 800 хил. лева. Според сливенските спецполицаи това е най-голямото количество наркотик, залавяно на територията на сливенски регион.

В дома на задържания са открити още фалшиви банкноти в купюри от по 100 щатски долара и автомат “Калашников” без номера, с 30 патрона.

Иван Терзиев е задържан във Велико Търново, където ще му бъде повдигнато обвинение. Най-вероятно ще му бъде поискана постоянна мярка “задържане под стража”. В Сливен срещу него е образувано досъдебно производство във връзка с намерения наркотик в село Бяла. Разследването се води по чл. 339 от НК за незаконно притежание на оръжие и по чл. 354 А - за незаконно притежание и съхранение на наркотици в особено големи размери. От сливенската прокуратура заявиха, че са разпитани свидетели, чиито показания са от съществено значение за изясняване на фактическите обстоятелства. Тепърва ще се изясняват връзките на Терзиев с други известни трафиканти и дали той има участие в производство на наркотични вещества.

Задържаният има легален бизнес и много имоти. Известен е с производство на гъби, притежава мандра, верига магазини и нефункционираща фирма за ядки. Собственик е на шест луксозни автомобила, сред които 2 “Мерцедеса” - S класа, джип и ягуар.