Залесяването е в пъти по-малко, отчитат от горското
Залесяването е в пъти по-малко, отчитат от горското / Яна Зафирова

Традиционната Седмица на гората в Сливен ще бъде открита днес в зала „Божур“ на Природозащитния туристически център „Сините камъни“. Тази година това ще е 90-та годишнина на проявата, за първи път инициативата се обявява от правителството през 1925 година. „Залесяването е в пъти по-малко спрямо предходните години“, това заяви директорът на Регионална дирекция по горите Сливен Георги Русев.

Годишният разчет на Регионална дирекция по горите Сливен е 2560 дка, представени са планове за 1455 дка, а залесяване е извършено на 1009 дка, ка се залесяват предимно топола, дъб, бук, явор, ясен. Глобите за незаконна сеч са над 100 000 лева, а приходите са 12- 15 хиляди лева. Причината, е че голяма част от нарушителите са безработни, обясни Русев. Заведени са досъдени производства или са издадени наказателни постановления. Регионална дирекция по горите Сливен е на територията на две област Сливен, Ямбол и община Тополовград.На територията на дирекцията вече една частна гора от повече от 20 хектара.

Ежегодният прираст е 720 хиляди куб. , а годишното ползване е около 400 хиляди куб. Горските територии, в които се извършва добив на дървесина са обозначени с информационни табели, с информация от кога до кога и на коя конкретна територия е позволената сеч, уточни още Георги Русев.